Björkens äldreboende

Järfälla vård och omsorg kommer att lägga ned sin hemsida i början på mars. Du hittar redan nu information om Björken på kommunens hemsida jarfalla.se. Klicka på Omsorg och stöd. Under Boende och restauranger klickar du på Äldreboende.

Järfälla kommuns värdighetsgarantier

Järfälla kommun har infört värdighetsgarantier för äldreomsorgen som bygger på den nationella värdegrunden. Garantierna gäller för dig som fyllt 65 år och har eller ska få hjälp och stöd genom äldreboende eller hemtjänst. Garantierna är till för att du ska få en god omsorg med bra kvalitet och säkra att du har inflytande över din vardag.

                                    Värdegrund äldreomsorgen

Du kan läsa mer om värdighetsgarantierna på Järfälla kommuns hemsida.

Lägenheten och gemensamma lokaler

På Björkens äldreboende finns 40 lägenheter fördelade på fyra enheter och två våningsplan. Hiss finns. På entréplanet  bor personer med demensfunktionsnedsättning. 

Du har ett eget kontrakt på lägenheten som består av ett rum med köksdel och hygienrum med tvättmaskin.

Ett vardagsrum med matsalsdel och kök för gemensamt bruk finns på varje enhet. En skyddad uteplats och en stor balkong gör det lätt att komma ut i friska luften.

Möbler

Du möblerar din lägenhet med egna möbler och kära ting. Säng och madrass ingår i lägenheten och är specialbeställd för att vi ska kunna hjälpa dig. Telefonjack och TV-uttag finns  och TV-licensen ingår i hyran. Tänk på att en god belysning är viktig. Tyvärr går det inte att ha mattor på golvet på grund av risken att ramla.
Din lägenhet är även personalens arbetsplats. Det kan göra att du måste anpassa ditt hem så att personalen kan ge dig hjälp med det du inte klarar själv. 

Aktiviter och samvaro 

På informationstavlan på varje avdelning står det vilka aktiviteter som erbjuds. Det kan vara gymnastik, sång och musik, spel och promenader. Vi har även regelbunden kontakt med Svenska kyrkan och Röda Korset.
Årets traditionella högtider som jul, påsk, midsommar osv firas på olika sätt.

Måltider

En viktig del i livet är maten som ska vara god och vällagad.
Dofter och köksaktiviteter påverkar aptiten så därför lagar personalen en del måltider - frukost, efterrätt, eftermiddags- och kvällskaffe - i det gemensamma köket på avdelningen. Varm mat som lunch och middag kommer från Restaurang Kärnmakaren i Kallhäll tillagad av utbildad personal där.  Måltiderna äts under trivsamma former tillsammans eller enskilt.

Hjälpmedel

Ta med de hjälpmedel som du har idag. På Björken finns en sjukgymnast som ser över dina hjälpmedel och ger råd om träning med mera.

Din ekonomi

Du har själv ansvar för din ekonomi och för de pengar och värdesaker som du förvarar i lägenheten. Om du behöver hjälp med ekonomin kan du ansöka om en god man genom biståndshandläggaren.

Besök 

Anhöriga och vänner är alltid välkomna till Björkens äldreboende. Du bestämmer när du vill ha gäster i ditt hem.
Anhöriga är välkomna på anhörigfika en gång vår och höst. Då ges möjlighet till att både ge och få information och diskutera det som känns viktigt att prata om.

Övrigt

Frisör och fotvårdare kommer regelbundet till Björkens äldreboende. Din kontaktperson kan hjälpa dig att boka tid om du så önskar. Du kan även få hjälp med att gå ärenden och handla om det behövs.

Adress och telefon

Carina Abrahamsson, verksamhetschef, telefon 08-580 297 44, carina.abrahamsson@jarfalla.se

Besöksadress: Agrarvägen 6-8 i Viksjö

Postadress: Björkens äldreboende, 177 44 järfälla

Telefon till avdelningarna:

Bofinken  08-580 297 32
Måsen     08-580 297 34
Svalan     08-580 297 37
Lärkan     08-580 297 18

Sjuksköterska 08-580 297 40

Nattpersonal 08-580 297 40

Hur får man insatsen?

Särskilt boende för äldre är en insats enligt socialtjänstlagen (SoL). Ansök om insatsen hos socialförvaltningens äldreenhet på telefon 08 580 285 00. Du kommer då till växeln och får hjälp att komma i kontakt med någon personal på Äldreenheten. 

 

Vill du veta mer?

Carina Abrahamsson, Verksamhetschef 08-580 297 44
carina.abrahamsson@jarfalla.se

Besöksadress:
Agrarvägen 6-8 i Viksjö

Postadress:
Björkens äldreboende Järfälla kommun
177 80 Järfälla