Ekens äldreboende

Järfälla vård och omsorg kommer att lägga ned sin hemsida i början på mars. Du hittar redan nu information om Eken på kommunens hemsida jarfalla.se. Klicka på Omsorg och stöd. Under Boende och restauranger klickar du på Äldreboende.

Järfälla kommuns värdighetsgarantier

Järfälla kommun har infört värdighetsgarantier för äldreomsorgen. De bygger på den nationella värdegrunden. Garantierna gäller för dig som har fyllt 65 och har eller ska få hjälp och stöd genom äldreboende eller hemtjänst. Garantierna är till för att du ska få en god omsorg med bra kvalitet och säkra att du har inflytande över din vardag.

                                 Värdegrund äldreomsorgen

Du kan läsa mer om värdighetsgarantierna på Järfälla kommuns hemsida.

Lägenheter

Ekens äldreboende har 45 lägenheter på 35 kvm fördelat på fem våningar. Två av våningarna är för personer med demensfunktionsnedsättning. På alla våningar finns ett stort ljust allrum som även fungerar som matsal, samt ett gemensamt kök. I anslutning till allrummet finns en rymlig inglasad balkong. 

Du har eget kontrakt på lägenheten som består av ett rum på ca 35 kvm med kokskåp samt ett rymligt badrum. Man möblerar själv sin lägenhet förutom sängen. Den ingår i hyran och är specialbeställd för att vi lätt ska kunna hjälpa dig. Telefonjack och TV-uttag finns. TV-licensen ingår i hyran.

På entréplanet finns ett gemensamt samlingsrum där vi har gemensamma aktiviteter av olika slag. Man kan använda detta om man har besök av flera eller vid t.ex. födelsedagsfirande. Säg bara till innan. På bottenplanet finns även kontor samt förrådsutrymme.

Du möblerar din lägenhet på det vis som du trivs med. Sängen ingår i lägenheten. Tänk på att en god belysning är viktig. Tänk även på att mattor ökar fallrisken i din lägenhet.

Din lägenhet är även personalens arbetsplats. Det kan göra att du måste anpassa ditt hem så att personalen kan ge dig hjälp.

Kläder och andra textilier är dina egna och inget som finns gemensamt på Eken. Personalen hjälper dig med din tvätt och den tvättas för sig i tvättstugan. Tänk på att märka dina kläder för att underlätta vid tvätt.

Förbrukningsartiklar som tvättlappar, toalettpapper med mera betalar du själv för. Kontaktmannen kan hjälpa dig med inköp om du så önskar.

Tänk på att teckna en hemförsäkring till din lägenhet.

Trygghetslarm

När du kommer till Eken får du ett trygghetslarm. Det är en knapp som du antingen kan ha på armen (som en klocka) eller hängande runt halsen. På denna knapp trycker du när du behöver hjälp av personalen. Det är en trygghet för dig.

Aktiviteter och samvaro

Det är viktigt för oss alla att vardagen erbjuder både stimulans och social samvaro. Därför anstränger sig personalen på Ekens äldreboende för att ge vardagen ett trevligt och omväxlande innehåll utifrån dina önskemål. På anslagstavlan, som finns på alla våningar, kan du läsa vilka aktiviteter som erbjuds varje månad.

Vår aktivitetssamordnare planerar och genomför aktiviter för husets alla hyresgäster. Det kan vara fika, samlingar och samtal, sång och musik.
Årets traditionella högtider som jul, påsk, midsommar med mera firas på olika sätt.

I samarbete med kyrkan i Kallhäll hålls regelbundna andakter för dem som vill vara med. 

Måltider

En viktig del i liver är maten som ska vara god och vällagad. Måltiderna äts tillsammans under trivsamma former eller enskilt, vilket du själv väljer. Vi lägger stor vikt på att måltiderna ska vara en trevlig stund på dagen.

Köksaktiviteter påverkar aptiten så därför lagar personalen vissa måltider som frukost, efterrätt, eftermiddags- och kvällskaffe i det gemensamma köket på våningen. Varm mat som lunch och middag kommer från Restaurang Kärnmakaren i Kallhäll och lämnas till oss två gånger om dagen.
Ibland bakar personal och hyresgäster tillsamman något gott till kaffet. 

Personal

Undersköterskor och vårdbiträden finns i tjänst dygnet runt och på natten är det vaken personal som arbetar.

Sjukgymnast / fysioterapeut finns på Eken på 50% och arbetsterapeut på 50%. Sjukgymnasten och arbetsterapeuten arbetar i team med övrig personal.

Sjuksköterska finns på Eken måndag - fredag klockan 07.00 - 21.30 och lördag och söndag 07.00 - 16.00. Övrig tid har vi beredskap sjuksköterska som personalen kontaktar vid behov och som kommer till Eken om det skulle behövas.

Läkare kommer från Jakobsbergs geriatrik en dag i veckan men det finns läkare att ringa dygnet runt om behov skulle finnas.

Trivselsamordnare finns på plats, oftast måndag - fredag.

Verksamhetschef och administrativ assistent arbetar måndag - fredag.

Hjälpmedel

Tag med de hjälpmedel som du har idag. Sjukgymnast och arbetsterapeut ser över dina hjälpmedel och ser till att du har / får rätt hjälpmedel.    

Din ekonomi

Du har själv ansvar för din ekonomi och för de pengar och värdesaker du förvarar i lägenheten. Det finns ett låsbart fack i ditt rum som du kan förvara små värdeföremål i. Säg till så får du en nyckel till detta skåp. Om du behöver hjälp med ekonomin kan du ansöka om en god man genom biståndshandläggaren.

Besök

Anhöriga och vänner är alltid välkomna till Eken. Det är ju du som hyresgäst som bestämmer när du vill ha gäster i ditt hem.

Anhöriga är välkomna på informationsträffar.  Då ges möjlighet till att både ge och få information och diskutera det som känns viktigt att prata om.

Övrigt

Både frisör och fotvårdare kommer regelbundet till Ekens äldreboende. Din kontaktperson kan hjälpa dig att boka tid om du så önskar. Du kan även få hjälp med gå ärenden och handla om det behövs.

Adress och telefon

Åsa Hagestål, verksamhetschef, tfn 08-580 296 84
Asa.hagestal@jarfalla.se

Besöksadress: Kopparvägen 2, Järfälla
Postadress: Ekens äldreboende, Järfälla kommun, 177 80 Järfälla

Fax 08-583 504 99

Telefon
plan 1  tfn 08-580 296 14
plan 2  tfn 08-580 296 18
plan 3  tfn 08-580 296 22
plan 4  tfn 08-580 296 23
plan 5  tfn 08-580 296 26     

Natt   070-002 48 84

Sjuksköterskor 070-002 43 92 

Hur får man insatsen?

Särskilt boende - som Ekens äldreboende - är en insats enligt socialtjänstlagen (SoL) som söks genom socialförvaltningens äldreenhet på telefon 08 580 285 00Du kommer då till växeln och får hjälp att komma i kontakt med någon personal på Äldreenheten. 

 

Vill du veta mer?

Åsa Hagestål, verksamhetschef
når du på telefon 08- 580 296 84,
asa.hagestal@jarfalla.se

Besöksadress:
Kopparvägen 2 A, Järfälla

Postadress:
Ekens äldreboende Järfälla kommun
177 80 Järfälla